Περιεχόμενα

 

Οκτώβριος 1997

 

Της έκδοσης

 

Την Κοινωνιολογία επικαιρότητα του Οκτωβρίου οπωσδήποτε μονοπωλεί το Διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας το οποίο λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε ως πολιτιστική πρωτεύουσα έχει την τιμητική της.

Ονόματα όπως ο G. Bulundier, o M. Bolle de Bal, o J. Duvignuud, o M. Malesuli, o E. Marin (που τελικά δεν προσήλθε) ο Μ. Rodinson και άλλοι επιφανείς επιστήμονες τίμησαν με την συμμετοχή τους το πρώτο, αν δεν κάνουμε λάθος, διεθνές αυτό Συνέδριο.

Φυσικά τολμούμε να πούμε αυτό δεν θα γινόταν αν δεν το αναλάμβανε μια ικανότατη και σημαντική παρουσία. Η καθηγήτρια του Παν/μίου Μακεδονίας Χρυσούλα Κωνσταντοπούλου.


 

Περιεχόμενα

-           Της έκδοσης

-           Ημερολόγιο Καταστρώματος

-           Διευκρινιστική ανακοίνωση από το ΥΠΕΠΘ για το ποιοι καλούνται στην εισαγωγική επιμόρφωση.

-           Σ.Ε.Κ. προς Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: Πρόταση για Αναλυτικό Πρόγραμμα

-           Ενιαίου Λυκείου Πολιτισμικές ταυτότητες, πολιτισμική συνύπαρξη: η Θεσσαλονίκη ως πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

-           10/10/97 Αγαπητέ συνάδελφε

-           Κατσούλας Θεοδόσης: Πρότυπο είναι οι κόσμοι της χλιδής.


 

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

Πρότυπο είναι ο κόσμος της χλιδής

Σήμερα ο στόχος του ανθρώπου είναι η κατάληψη της υψηλότερης κοινωνικής θέσης έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.

 

Ο Θεοδόσης Κατσούλας, κοινωνιολόγος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, μιλάει στο TEMPO NEWSWEEK για τα νέα κοινωνικά πρότυπα και το σταρ σίστεμ.

Θεοδόσης Κατσούλας: Σήμερα το πρότυπο είναι τα οικονομικά επιτυχημένος επαγγελματίας, ο άνθρωπος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι φορείς της εξουσίας.

TEMPO: Γιατί καθιερώθηκαν αυτά τα πρότυπα;

Θ. Κατσούλας: Η κοινωνική εξέλιξη και η νέα κοινωνική διάρθρωση έχουν οδηγήσει σε νέες μορφές κοινωνικών σχέσεων, στις οποίες η κατάληψη της υψηλότερης κοινωνικής θέσης γίνεται με σκληρό ανταγωνισμό.

TEMPO: Τι ελκύει τη νεολαία στην εποχή μας;

Θ. Κατσούλας: Ο κόσμος της χλιδής, δηλαδή η μόδα, η μουσική, τα μίντια. Προσπαθούν να προσεγγίσουν ανθρώπους από αυτούς τους χώρους, για να πετύχουν την κοινωνική προβολή έναντι οποιουδήποτε τμήματος. Τους αρκείς να έχουν τις γνωριμίες, τις περίφημες «προσβάσεις», για να θεωρούνται «κάποιοι». Όσοι δεν κατορθώνουν να μπουν σε τέτοιους χώρους και το θέλουν πάρα πολύ, έχει παρατηρηθεί ότι οδηγούνται σε προσωπικά αδιέξοδα, σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

TEMPO: Ποια είναι η γνώμη σας για τα celebrities πάρτι;

Θ. Κατσούλας: Ο κόσμος πιστεύει ότι αν σταθεί δίπλα σε κάποιο διάσημο πρόσωπο, αυτό θα του προσφέρει κοινωνική προβολή. Το σταρ σίστεμ της σύγχρονης εποχής αποτελεί ανακάλυψη των αρχών της δεκαετίας μας. Σ’ αυτό συνέβαλε η έκρηξη των μίντια. Σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «φτιάχνουν» κάποιον στάρ, χωρίς το συγκεκριμένο άτομο πολλές φορές να το αξίζει. Επί πλέον περνούν και την εικόνα ότι πετυχημένος είναι εκείνος ο ποίος έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται καθημερινά στα ΜΜΕ είτε αυτό λέγεται τηλεόραση είτε περιοδικό. Στο παρελθόν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ήταν θέμα των ικανο6τήτων της ή του σταρ να αναδειχθεί. Επανέρχομαι στο θέμα μας, λέγοντας ότι αυτά τα celebrities πάρτι δημιουργούν ένα σύστημα το οποίο εξασφαλίζει τεράστια κέρδη σ’ αυτούς που τα διοργανώνουν.