Μάιος 1998

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Οι εκλογές του Σ.Ε.Κ. πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για το μέλλον της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, καθώς και για την επιστημονική και επαγγελματική κατάσταση των υποκειμένων της.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε προδιαγράφει ένα ανησυχητικό παρόν και ένα ζοφερό μέλλον. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών, η κυριαρχία του κεφαλαίου, η εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής οδηγούν στην περιθωριοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, τόσο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όσο και στη χώρα μας, αυξάνουν τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανεργίας, της φτώχειας και δημιουργούν κλίμα φόβου και ανασφάλειας και, όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξαρση της εγκληματικότητας, του κοινωνικού ρατσισμού, της ξενοφοβίας κ.ά. Στο χώρο μας η ανεργία υπερβαίνει το 80%, κυριαρχεί η ετεροαπασχόληση, το μάθημα της Κοινωνιολογίας εξαφανίζεται από την εκπαίδευση και η αγωνία για επαγγελματική αποκατάσταση οδηγεί σε συνεχείς εξεταστικές δοκιμασίες, αναξιοπρεπείς πράξεις και προσωπικό εξευτελισμό.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων έχοντας δεκαπέντε χρόνια δράσης πρόβαλε πολλά από τα ζητήματα αυτά στο παρελθόν, χωρίς όμως να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να πρωτοστατήσει σε αντίστοιχες δράσεις, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του σε στενές και περιθωριακές λογικές, που στην καλύτερη περίπτωση εξαντλούνταν στην υπεράσπιση κάποιας επαγγελματικής αποκατάστασης των μελών του, στην άσκηση πιέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα, που στην ουσία τροφοδοτούσαν και αναπαρήγαγαν φαινόμενα συντεχνιασμού και εσωστρέφειας, που είχαν ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα δράσης και την περιορισμένη συμμετοχή του Σ.Ε.Κ. σε ευρύτερες κινήσεις.

Για το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο:

Το απερχόμενο Δ.Σ. (με όλες τις αδυναμίες, τα λάθη και τα προβλήματα οργάνωσης)

-           δημιούργησε και βοήθησε στο να λειτουργήσουν επιτροπές (Παιδείας, Αδιορίστων, Δικαιοσύνης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης)

-           ίδρυσε παραρτήματα (Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας) και βοήθησε στη δημιουργία άλλων (Πάτρας, Ηρακλείου, Αγρινίου, Σερρών, Ζακύνθου)

-           πραγματοποίηση τη στέγαση του Σ.Ε.Κ. σε νέα, μεγαλύτερα γραφεία με αίθουσες γραμματείας και σεμιναρίων

-           οργάνωσε σεμινάρια, μαζικές άτυπες συνελεύσεις, διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το εκεί παράρτημα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

-           είχε συνεργασία με την Ο.Λ.Μ.Ε., το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ., τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, επιστημονικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις

-           προκάλεσε γενικές συνελεύσεις του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή του Πρύτανη σχετικά με ζητήματα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης των Κοινωνιολόγων

-           οργάνωσε τα οικονομικά και τη γραμματεία (αρχείο μελών, τηλεφωνητής κ.ά.).

-           μαζικοποιήθηκε με την εγγραφή τριακοσίων νέων μελών

Το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν φαινόμενα ακύρωσης και υποβάθμισης των παραπάνω, συκοφάντησης τόσο του Δ.Σ., όσο και του Σ.Ε.Κ., υπονόμευσης δραστηριοτήτων, με αποκορύφωμα την Τακτική Γενική Συνέλευση, όπου μέλη που απείχαν επί μακρόν από κάθε δραστηριότητα και με εμφανείς τάσεις καχυποψίας και καιροσκοπισμού, έφτασαν στο σημείο να λοιδορούν, να παραπληροφορούν και να κατηγορούν το Δ.Σ. για οικονομικές ατασθαλίες, για συμμετοχή μελών του στη σύνταξη κειμένων «ντροπής»! (πρόταση του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. για το αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου –η οποία προέβλεπε τη διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου), για προσωπικές σχέσεις μελών του Δ.Σ. με φορείς Υπουργείων. Απόδειξη για τα παραπάνω ήταν, εκτός των άλλων, η υπονόμευση της χοροεσπερίδας του Συλλόγου (με τη συμμετοχή μόνο δεκαπέντε ατόμων), η τραγελαφική Τακτική Γενική Συνέλευση (με τη συμμετοχή μόλις τριάντα μελών).

Οι σημερινές εκλογές με τη συμμετοχή σαράντα υποψηφίων (αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των συμμετεχόντων στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Μαρτίου!) δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη προοπτική του Συλλόγου.

Σήμερα απαιτείται:

-           η υιοθέτηση μιας διαφορετικής οπτικής των πραγμάτων, ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής και της τακτικής, της οργάνωσης, αλλά και της ευρύτερης πολιτικοποίησης του χώρου μας

-           η ύπαρξη ενός πολιτικού και συνδικαλιστικού υποκειμένου που θα θέσει ένα νέο προσανατολισμό στις διεκδικήσεις του Συλλόγου, μια νέα οργανωτική δομή στη λειτουργία του –ξεφεύγοντας από τις λογικές του συντεχνιασμού, της εσωστρέφειας, των προσωπικών διαφορών, της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, των «ευγενικών» και «καθώς πρέπει» παρεμβάσεων – με στόχο τη σύνδεση του Σ.Ε.Κ. με τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την επαφή με κινήματα που αναπτύσσονται σε διάφορους χώρους, την ανάδειξη της ανεργίας ως βασικού προβλήματος και τη μαζικοποίησή τους με πολιτικά, συνδικαλιστικά και επιστημονικά κριτήρια.

 

ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία

Αυτόνομης

Αριστερής

Συσπείρωσης

Κοινωνιολόγων