ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3

10561 Αθήνα (τηλ. 3255521)

 

Αθήνα, 12/9/2000

 

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων ζητά άμεσα ραντεβού μαζί σας. Ο λόγος είναι προφανής: Ύστερα από τις τελευταίες εξαγγελίες σας, όχι μόνο δεν εντάξατε το μάθημα της «Κοινωνιολογίας» στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, αλλά υποβαθμίσατε και το μάθημα «Κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα» στα μαθήματα επιλογής της Β’ Τάξης του Γενικού Λυκείου. Μόνο στο μάθημα αυτό ο κλάδος των Κοινωνιολόγων (ΠΕ 10) έχει πρώτη ανάθεση. Έτσι σήμερα οι περίπου 800 υπηρετούντες κοινωνιολόγοι στην Β/θμια εκπαίδευση δεν έχουν πια καμία πρώτη ανάθεση, σε κανέναν μάθημα του Λυκείου.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι Κοινωνιολόγοι, χάνουν την οργανική τους θέση και παύουν να μπαίνουν στην κατανομή των μαθημάτων. Σήμερα υπάρχουν λοιπόν έμπειροι καθηγητές – κοινωνιολόγοι στα σχολεία που δεν έχουν ούτε μαθητές ούτε μάθημα να διδάξουν. Αλήθεια αυτό θέλατε;

 

Θυμίζουμε ότι είχατε υποσχεθεί ότι θα μας καλούσατε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, κατά την προετοιμασία των εξαγγελιών σας, αφού θα είχατε λάβει την εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Δεν μας καλέσατε όμως. Και μάλιστα μας αιφνιδιάσατε με μια απροσδόκητη και έξω από τις ευαισθησίες σας απόφαση.

 

Η εξέλιξη της άρσης της οργανικότητας κάποιου κλάδου καθηγητών συμβαίνει για πρώτη φορά την μεταδικτατορική περίοδο. Όπως καταλαβαίνετε εγείρονται τεράστια ζητήματα, εργασιακά, μορφωτικά/παιδαγωγικά, θεσμικά.

 

Ο ΣΕΚ ζητά κατόπιν τούτου το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση μαζί σας, καθώς ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε κινητοποίηση.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Καθηγητής Ι. ΠΑΝΟΥΣΗΣ                                        Καθηγητής Κ. Κοσκινάς


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3

10561 Αθήνα (τηλ. 3255521)

 

Προς: ΟΛΜΕ                                                             

            Αθήνα, 14/9/2000

                                                                                                            Αρ. Πρωτ. 0106

 

 

ΘΕΜΑ: Αντίδραση της ΟΛΜΕ στις τελευταίες εξελίξεις για τους Κοινωνιολόγους (ΠΕ 10)

 

Ο ΣΕΚ ζητά από την ΟΛΜΕ να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα των κοινωνικών μαθημάτων στην Β/μια εκπαίδευση και των Κοινωνιολόγων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ζητάμε την συνδικαλιστική και νομική προστασία απέναντι σε ένα πρωτοφανές γεγονός για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στους καθηγητές του ΠΕ 10, το να μην έχουν καμία πρώτη ανάθεση, οδηγεί, αν όλα μείνουν ως έχουν, σε άρση οργανικότητας. Επισημαίνουμε ότι η εξέλιξη της άρσης οργανικότητας κάποιου κλάδου καθηγητών συμβαίνει για πρώτη φορά την μεταδιδακτορική περίοδο. Όπως καταλαβαίνετε εγείρονται τεράστια ζητήματα, εργασιακά, μορφωτικά/εκπαιδευτικά, θεσμικά.

Πριν από τις αλλαγές Αρσένη οι Κοινωνιολόγοι είχαν Α’ ανάθεση από 4 ώρες:

(α)        στο μάθημα «Προβλήματα της Κοινωνίας και του Ανθρώπου» στα ΕΠΛ και

(β)        στο μάθημα «Κοινωνιολογία» στην Δ’ Δέσμη σε ΕΠΛ και ΓΕΛ.

Με το νόμο Αρσένη καταργούνται τελείως οι 4 ώρες του πρώτου μαθήματος, εξαφανίζονται και οι ώρες της Κοινωνιολογίας, αφού υποβαθμίζεται στα μαθήματα επιλογής της Γ’ Τάξης. Επιλογή όμως ουσιαστικά δεν υπάρχει, όπως γνωρίζετε, εφόσον το μάθημα επιλογής «Οικονομική θεωρία» είναι προαπαιτούμενο για τις οικονομικές σχολές των ΑΕΙ.

Δεν αναφερόμαστε ειδικότερα στην αναγκαιότητα ύπαρξης των μαθημάτων αυτών για τους μαθητές του Λυκείου, αφού και εσείς και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την χρησιμότητα των γνώσεων που παρέχουν, των στάσεων και αντιλήψεων που διαμορφώνουν για την τρέχουσα πολύ δύσκολη κοινωνική περίοδο καθώς και για τα χρόνια που έρχονται.

Με τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη. Με το προηγούμενο καθεστώς είχαμε πετύχει (παρά την διαφορετική εισήγηση του Π.Ι.) την Α’ ανάθεση του μαθήματος «Κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην αρχαία Ελλάδα» στους Κοινωνιολόγους του κλάδου ΠΕ 10. Τώρα αυτό το μάθημα από κατεύθυνσης γίνεται επιλογής. Έτσι αυτή τη στιγμή οι ΠΕ 10 δεν έχουν καμία Α’ ανάθεση στο Λύκειο και δεν μπαίνουν στην κατανομή.

Ζητούμε από την ΟΛΜΕ να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει μάθημα και μαθητές στους εκπαιδευτικούς κοινωνιολόγους.

1.         Ότι από την πόρτα εξόδου που σήμερα ανοίγουν για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 10 αύριο θα ακολουθήσουν και άλλοι.

2.         Μια Ομοσπονδία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας δεν μπορεί να πείσει ότι είναι ικανή να διεκδικήσει επιτυχώς οτιδήποτε άλλο.

3.         Το νομικό/εργασιακό πρόβλημα είναι προφανές και πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα ως τέτοιο.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Καθ. Ι. Πανούσης                                                       Καθ. Κ. Κοσκινάς


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3

10561 Αθήνα (τηλ. 3255521)

 

Αριθ. Πρωτ.:0107

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 14/9/2000

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΜΑ

 

ΘΕΜΑ: Αντίδραση σε αρνητικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τους Κοινωνιολόγους εκπαιδευτικούς.

 

Οι τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με αυτές όχι μόνο δεν εντάχθηκε το μάθημα της «Κοινωνιολογίας» στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, αλλά υποβαθμίστηκε και το μάθημα «Κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα» στα μαθήματα επιλογής της Β’ Τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Μόνο στο μάθημα αυτό έχει ο κλάδος των Κοινωνιολόγων – εκπαιδευτικών (ΠΕ 10) πρώτη ανάθεση.

 

Έτσι σήμερα οι περίπου 800 υπηρετούντες κοινωνιολόγοι στη Β/θμια εκπαίδευση δεν έχουν πια καμία πρώτη ανάθεση, σε κανένα μάθημα του Λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι Κοινωνιολόγοι χάνουν την οργανική τους θέση και παύουν να μπαίνουν στην κατανομή των μαθημάτων. Σήμερα υπάρχουν λοιπόν έμπειροι καθηγητές – κοινωνιολόγοι στα σχολεία που δεν έχουν ούτε μαθητές ούτε μάθημα να διδάξουν. Αλήθεια αυτό θέλει το Υπουργείο Παιδείας;

 

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου αιφνιδίασε με μια απροσδόκητη απόφαση έξω από τις ευαισθησίες του, που είχε αφήσει να διαφαίνονται στη δημόσια εικόνα του.

 

Η εξέλιξη της άρσης της οργανικότητας κάποιου κλάδου καθηγητών συμβαίνει για πρώτη φορά στην μεταδικτατορική περίοδο. Είναι προφανές ότι εγείρονται τεράστια ζητήματα, εργασιακά, μορφωτικά παιδαγωγικά, θεσμικά.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων οργανώνει την αντίδρασή του σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση που ισοδυναμεί με την κατάργηση και της ελάχιστα προσφερόμενης κοινωνικής γνώσης στους μαθητές μετά τις εκπαιδευτικές αλλαγές Αρσένη. Δεν θα επιτρέψει να μεταβληθεί ένας επιστημονικός κλάδος καθηγητών από πολύ επιτυχημένος και αγαπητός στους μαθητές σε άνεργους ετεροαπασχολούμενος.

 

 

Για το Δ.Σ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Καθ. Ι. Πανούσης                                                       Κωνσταντίνος Μαρ. Κοσκινάς