Το Βήμα 15/3/2000

 

«Μανιφέστο» για την Κοινωνιολογία

 

Πρυτάνεις, συγκλητικοί, κοσμήτορες, αλλά και εκατοντάδες καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας «συνοδευόμενοι» από διάσημους κοινωνικούς επιστήμονες, όπως οι κκ. Π. Μπουρντιέ, Γ. Μπεκ και Π. Αλχάιτ, αλλά και 100 καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Π. Νανόπουλος του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, υπογράφουν το κείμενο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, αντιδρώντας στην υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και ζητώντας να ενταχθεί ως μάθημα Γενικής Παιδείας στο Ενιαίο Λύκειο. Όπως είναι γνωστό, το μάθημα της Κοινωνιολογίας έχει εξαιρεθεί από τα υποχρεωτικά μαθήματα του Ενιαίου Λυκείου και έχει ενταχθεί στα μαθήματα επιλογής.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί και το οποίο παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι κοινωνιολόγοι δηλώνουν ότι «η μεταρρύθμιση Αρσένη υστερεί» στο θέμα της παροχής κοινωνικών γνώσεων προς τους μαθητές, ενώ αποκαλύπτουν ότι έχει παρατηρηθεί πως οι πρωτοεισερχόμενοι στα πανεπιστήμια ύστερα από 12 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης έχουν τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνίες γνώσεις. Οι κοινωνιολόγοι καταγγέλλουν ακόμη ότι κανένας συνάδελφός τους δεν επελέγη μετά τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ υπενθυμίζουν και τη σχετική προσφυγή που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα μέλη του συλλόγου και οι κοινωνιολόγοι θέτουν δύο αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας: να ορισθεί η Κοινωνιολογία ως δίωρο μάθημα Γενικής Παιδείας στο Ενιαίο Λύκειο και να ορισθεί ένα δίωρο μάθημα με αντικείμενο «Κοινωνία και εργασία» ως μάθημα Γενικής Παιδείας σε όλους τους τομείς των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.