Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2000

ΤΕΥΧΟΣ 43

 

 

Αθήνα, 13/7/2000

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Την τελευταία χρονική περίοδο πριν αλλά και μετά την αναγγελία προκήρυξης εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. παρατηρήθηκαν στο Σύλλογο ορισμένα περιστατικά που οφείλουμε να τα επισημάνουμε:

1. Το απερχόμενο Δ.Σ. και πιο συγκεκριμένα μέλη του προεδρείου περιθωριοποίησαν πολλούς συναδέλφους αντί να επιχειρήσουν να τους αξιοποιήσουν.

 Αυτή η περιθωριοποίηση και η μη χρησιμοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Συλλόγου περιόρισε σημαντικά την εμβέλεια παρέμβασης του Σ.Ε.Κ.

2. Πολλές φορές το Δ.Σ. εγκλωβίστηκε σ’ ένα στείρο οργανωτισμό χωρίς στόχους και χωρίς να επενδύει συνδικαλιστικά σ’ αυτήν την ανάπτυξη. Αντίθετα κάποιοι επένδυσαν προσωπικά για να χρησιμοποιήσουν αυτή την οργανωτική ανάπτυξη σε μικροσυνδικαλιστικά και ψηφοθηρικά οφέλη.

3. Χρησιμοποιώντας τη σκιά του προέδρου μέλη της διοίκησης του προεδρείου (Κολημένου, Γιατρουδάκης) λειτούργησαν συγκεντρωτικά, συνωμοτικά και όχι δημοκρατικά και διάφανα ως όφειλαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνάντηση με τον υπουργό χωρίς να ενημερωθεί το Δ.Σ. ούτε εκ των προτέρων ούτε εκ των υστέρων και δεν είναι το μόνο. Σε πολλές κρίσιμες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν υπήρχε ενημέρωση. Ενίοτε υπήρχε και συσκότιση.

4. Χάθηκε κρίσιμος χρόνος που αναλώθηκε σε μια αμυντική πολιτική και δημόσιες σχέσεις τη στιγμή που το μάθημα της Κοινωνιολογίας ουσιαστικά είχε καταργηθεί και πολλοί συνάδελφοι στη Δημόσια Εκπαίδευση έχαναν ώρες και άλλαζαν αντικείμενο ενασχόλησης ενώ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση πολλοί συνάδελφοι απολυόταν ή μισθολογικά έπεφταν στο 1/3 των αποδοχών τους.

5. Υιοθετήθηκαν προσβλητικές και απαξιωτικές κρίσεις για το ΣΕΚ και αναπαραγόταν σε κάθε ευκαιρία ανέξοδα και ασύστολα.

6. Ο Σύλλογος γκετοποιήθηκε σε «γνωστούς» και μη με αποτέλεσμα την αποξένωση από παλιούς συναδέλφους.

7. Δεν έγινε «άνοιγμα» στη νεότερη γενιά συναδέλφων.

 

Δίκτυο Κοινωνιολόγων