Σχετικά Links
www.edra.gr
www.oiele.gr
www.siel.gr
www.sociology.gr
Μικρά «φλας» στη Νεοελληνική Ιστορία
Τι κοινό μπορεί να έχουν η Πηνελόπη Δέλτα και μια ομιλία στη Βουλή του αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων ή ακόμη ένα ποίημα κι ένα τραγούδι για τη μεγάλη απεργία των καπνεργατών του 1936;
Να ένα καλό ερώτημα, για το οποίο υπάρχει και μια εξίσου καλή απάντηση: αποτελούν –το καθένα με τον τρόπο του- ντοκουμέντα για μια διαφορετική προσέγγιση στην ελληνική Ιστορία του 20ου αιώνα. Η οικονομία, η πολιτική, η τέχνη, η καθημερινή ζωή… συνθέτουν το παζλ της ιστορικής και κοινωνικής πραγματικότητας – αν θέλουμε βέβαια να την εξετάσουμε σφαιρικά κι όχι με μονομέρεια. Κι αν πάλι, βέβαια, δεν θέλουμε να την γνωρίσουμε διαβάζοντας ανιαρά –συνήθως- κατεβατά.
Αυτή την ποικιλία και την πολύπλευρη ματιά στην εξέταση των περιόδων της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, υπόσχεται ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη στο κλείσιμο του αιώνα, στα τέλη του 2000, με τίτλο «Ένας αιώνας Ελλάδα» (μια διαφορετική προσέγγιση στη σχολική Ιστορία), προλογισμένο από τον δημοσιογράφο και ιστορικό Βάσο Μαθιόπουλο.
Οι δεκαετίες του 20ού αιώνα χωρίζονται σε θεματικές ενότητες. Καμία όμως δεν εξετάζεται μονοσήμαντα. Ένα σύντομο, ζωντανό κείμενο περιγράφει τα κυριότερα γεγονότα και το «κλίμα». Το βιβλίο δεν μένει ωστόσο μόνο σ’ αυτά. Τα «οσμιζόμαστε» καλύτερα και τα διατρέχουμε πιο ευχάριστα, χάρη σ’ ένα πλήθος ντοκουμέντων ποικίλων και διαφορετικών, που μπορεί να συνδυάζουν τον φιλοβενιζελικό τόνο των Ημερολογίων της Π. Δέλτα μ’ ένα τραγούδι εποχής κι ένα απόσπασμα της «Αργώς» με φωτογραφίες ή γελοιογραφίες της ίδιας δεκαετίας.
- «Ποιο είναι το ζητούμενο;», ρωτήσαμε τη συγγραφέα του βιβλίου Ρένα Μπρισίμη – Μαράκη, καθηγήτρια νέων ελληνικών και ιστορίας στο Ελληνογαλλικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής και μάλιστα σε δίγλωσσους μαθητές.
- Ο στόχος είναι να γνωρίσουν και να συνθέσουν τα νέα παιδιά την εικόνα και το κλίμα κάθε περιόδου της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Να μελετήσουν τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα και τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και παράλληλα να συνδέσουν με αυτά τη λογοτεχνική και μουσική παραγωγή ή την εικόνα μιας συνοικίας της Αθήνας…
- «Και τι το διαφορετικό προσφέρει αυτό στη μελέτη και γνώση της ιστορίας»;
- Από την εμπειρία, αποδεικνύεται ότι εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά θέματα απ’ ότι το τυποποιημένο κείμενο πολλών εγχειριδίων.
Επιτρέπει μια σφαιρική προσέγγιση αλλά και ζωντάνια, ποικιλία, τελικά έναν πιο ευχάριστο, δημιουργικό τρόπο για να προσεγγίσουμε την ουσιαστική γνώση, πέρα απ’ τη απομνημόνευση.
ΜΑΪΟΣ 2002